4/24/2015

Recept | Oreo koekjes


Oreo koekjes, van alle duizend soorten koekjes zijn deze toch wel mijn favoriet en vandaag heb ik het recept om deze koekjes zelf thuis te maken! 

Wat heb je nodig ?

voor het deeg:

  • 260 gram patent bloem 
  • 5 gram (ongeveer 1 theelepel) bakpoeder 
  • 40 gram cacao poeder 
  • beetje zout
  • 110 gram zachte boter
  • 170 gram poedersuiker 
  • 1 ei (gemiddeld groot)
  • 15 gram melk
  • 25 gram geraspte pure chocolade ( zo puur mogelijk. Ik gebruik 85% pure chocolade) 
  • 1 theelepel vanille extract 


voor de vulling:

  • 250 gram poedersuiker 
  • 50 gram zachte boter 
  • 30 gram melk
  • 1/2 theelepel vanille extract


keukenspulletjes:

  • 2 kommen 
  • Lepel
  • mixer of garden 
  • Aluminium folie
  • Glas / koekjesvormpje 
  • eventueel koekjes stempel
  • deegroller


Aan de slag



Ik begin met het maken van het deeg van de oreo koekjes. Voor ik begin weeg ik alle ingrediënten al af en zet ik deze klaar zodat ik straks in een keer door kan. 


(De patent bloem kun je eventueel vervangen door gewone bloem maar dan zullen de koekjes minder knapperig worden. Patent bloem bevat namelijk minder gluten waardoor je een knapperiger koekje krijgt.) Begin met het zeven van het bloem en doe dit samen met de afgewogen cacao en een snufje zout in een kom. Deze kom zet ik even aan de kant. 




Ik neem een andere kom en mix hierin de zachte boter en het ei tot een gladde massa. Als het goed glad is voeg ik de poedersuiker, melk en het vanille-extract toe. Dit roer ik door elkaar totdat er weer een mooi gladde massa ontstaat.


Ik neem de andere kom er weer bij en voeg dit alles bij het botermengsel. Dit roer ik even een paar keer om zodat alles gemengd is. 


Dan neem ik het bakje geraspte chocolade en voeg deze bij de rest. Dit hoef je alleen maar door elkaar te roeren en eventueel kneden totdat alles samenkomt en het een mooie gladde bal koekjesdeeg vormt. 


Ik neem een stuk aluminium folie en wikkel het om het koekjesdeeg heen. Het koekjes pakketjes druk ik een beetje plat zodat het later makkelijker uit te rollen is. Dit koekjesdeeg pakketje gaat voor ongeveer 30 minuten de koelkast in!

Verwarmen de over voor op 170 graden. 



Als de 30 minuten om zijn kun je het deeg uit de ijskast halen, ik rolde het deeg zo dun mogelijk uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Met mijn leuke koekjes stempel van de hema/www.hema.nl stempelde ik voorzichtig in het deeg. Hierna druk ik met een glas of koekjesvormpje in het deeg en leg ik de koekjes op een bakplaat (deze natuurlijk wel eerst invetten met boter of bakpapier gebruiken). De bakplaat gaat de oven in voor zo'n 12 tot 14 minuutjes (hoe dikker de koekjes hoe langer ze moeten.) De koekjes worden meer Oreo look-a-like als ze wat dunner zijn.




En hier zijn ze dan! De zelf gemaakte oreo koekjes. Je hoeft alleen nog maar de vulling te maken en dan zijn ze helemaal klaar. De koekjes kun je natuurlijk ook zonder vulling opeten!


Aan de slag met de vulling 


Doe de poedersuiker, de zachte boter, de melk en het vanille extract in een kom en klop dit tot een glad beslag.


Ik gebruik hier de vanille aroma van Dr. Oetker. Maar je kunt dit altijd vervangen door een vanille stokje. Deze zijn verkrijgbaar bij de gewone supermarkten. Wanneer je de vanille aroma vervangt door een vanille stokje is de vanille smaak veel intenser. (TIP: gooi het gebruikte, lege vanille stokje niet weg maar bewaar hem in een pot suiker. Zo maak je vanzelf je eigen vanille suiker. ) 

Bestrijk de helft van de koekjes royaal met de vulling en druk er een tweede koekjes op. Je homemade Oreo koekjes zijn klaar!

De koekjes kun je ook in de vriezer bewaren (met en zonder vulling). 

Happy baking! 

xxx Iris 

(alle foto's uit dit artikel hebben we zelf gemaakt.) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten